Teknologi skal forbedre – ikke overflødiggøre

Det teknologiske område udvikler sig konstant og med høj hastighed, og det er både fascinerende og skræmmende. Kommunikation, transport, produktion og sundhedsområdet er totalt forandret over de sidste 200 år, og levevilkårene for jordens befolkning er radikalt forandret og forbedret.

Undervejs i udviklingen har mennesker set sig erstattet af maskiner. Store hæderkronede virksomheder blev i løbet af kort tid lukket som fortidige.

Vi har også set social uro og angreb på teknologien i et forsøg på at bevare de arbejdspladser, som udgjorde vores livsgrundlag.

Som byrådsmedlem hilser jeg ny teknologi velkommen. Men det er vigtigt, at vi udviser stor omtanke i vores begejstring.

Det gør vi ved at være klar med uddannelse og omskoling, når medarbejdere har udsigt til at blive overflødiggjort af teknologi.

Og på ældreområdet, sundhedsområdet, i uddannelse og administration skal vi ikke kritikløst erstatte levende mennesker med robotter og smart teknologi bare fordi det er muligt og billigt.

For mig er det nemlig en politisk prioritering, i hvor høj grad og hvor vi vil automatisere på bekostning af levende mennesker.

Et gennemmekaniseret samfund kan medføre et dehumaniseret og destabiliseret samfund, men brug af ny teknologi med omhu og omtanke, kan skabe udvikling og nye muligheder for borgerne.